1
DON JACOBO RED CRAINZA 2011
Region: Hiszpania
Szczep: 85% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Mazuelo i Graciano
Smak i aromat: Wino o intensywnym kolorze czerwonej wiśni.
Aromat czerwo-nych owoców i lukrecji. Delikatne nuty dębowego, opiekanego drewna. W smaku czuć wanilie i przyprawy korzenne. Lekki posmak tanin, dobra struktura i długo utrzymujący się smak.
Podanie: Pasuje do gulaszów i pieczonych dań, grillowanej jagnięciny, drobiu i królika. Sprawdza się także z daniami rybnymi w sosach, wędzoną szynką i
dojrzewającymi serami.
2
DON JACOBO RED RESERVA 2009
Szczep: 90% Tempranillo, 10% Garnacha- Mazuelo-Graciano
Smak i aromat: Czerwono – rubinowy kolor.
Aromat dojrzałych owoców, z nutą przypraw i dębu. Intensywny i dobrze zbalansowany.
Elegancki owocowy smak dobrze skomponowany ze zdecydowanym posma-kiem tanin, delikatne w ustach.
Podanie: Proponujemy pić z pieczonym i grillowanym mięsem, daniami rybnymi z mocnymi sosami. Dojrzałe sery i suszone owoce też się tu świetnie sprawdzą.
3
ROYAL RESERVA 2011
Region: Rioha, Hiszpania
Szczep: 80% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Mazuelo & Graciano
Dojrzewanie: 18 miesięcy w dębowych beczkach (od lekko do mocno opieka-nych) z regionów Ohio i Missouri w USA.
Smak i aromat: Intenstywny rubinowy kolor opalizujący ceglaną czerwienią. W nosi dominuja żywiczne, korzenne i pikantne aromaty.
Na podniebieniu gładkie i aksamitne. Pełne smaku i siły. W samo nieco „retro” eleganckie.
Podanie: Dania warzywne, nadziewane białe mięsa, wołowina, jagnięcina, wieprzowina, sery owcze i makarony.
Temperatura podania 16-18 C