1

DON JACOBO RED CRAINZA 2011

Region: Hiszpania

Szczep: 85% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Mazuelo i Graciano

Smak i aromat: Wino o intensywnym kolorze czerwonej wiśni.

Aromat czerwo-nych owoców i lukrecji. Delikatne nuty dębowego, opiekanego drewna. W smaku czuć wanilie i przyprawy korzenne. Lekki posmak tanin, dobra struktura i długo utrzymujący się smak.

Podanie: Pasuje do gulaszów i pieczonych dań, grillowanej jagnięciny, drobiu i królika. Sprawdza się także z daniami rybnymi w sosach, wędzoną szynką i
dojrzewającymi serami.

2

DON JACOBO RED RESERVA  2009

Szczep: 90% Tempranillo, 10% Garnacha- Mazuelo-Graciano

Smak i aromat: Czerwono – rubinowy kolor.

Aromat dojrzałych owoców, z nutą przypraw i dębu. Intensywny i dobrze zbalansowany.
Elegancki owocowy smak dobrze skomponowany ze zdecydowanym posma-kiem tanin, delikatne w ustach.

Podanie: Proponujemy pić z pieczonym i grillowanym mięsem, daniami rybnymi z mocnymi sosami. Dojrzałe sery i suszone owoce też się tu świetnie sprawdzą.

3

ROYAL RESERVA 2011

Region: Rioha, Hiszpania

Szczep: 80% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Mazuelo & Graciano

Dojrzewanie: 18 miesięcy w dębowych beczkach (od lekko do mocno opieka-nych) z regionów Ohio i Missouri w USA.

 

Smak i aromat: Intenstywny rubinowy kolor opalizujący ceglaną czerwienią. W nosi dominuja żywiczne, korzenne i pikantne aromaty.

Na podniebieniu gładkie i aksamitne. Pełne smaku i siły. W samo nieco „retro” eleganckie.

Podanie: Dania warzywne, nadziewane białe mięsa, wołowina, jagnięcina, wieprzowina, sery owcze i makarony.

Temperatura podania 16-18 C